Siirry pääsisältöön

Joulutohinoita ja alkuvuoden pentukuvioita.

Joulu on tulossa, näistä karvakamuista voisi yrittää ottaa useammin mallia siihen valmistautumisessa...
Siinä missä keski-euroopassa on jo vuosi sitten alkanut noususuhdanne, Suomi rypee edelleen. Useita ystäviämme on kuluneenkin vuoden aikana jäänyt vaille työtä. Täysistä työvuorolistoista, kiireistä ja pohdinnan alla olevasta työtarjouksesta saa siis olla kiitollinen, monessa suomalaisessa perheessä tilanne on toinen. Siksi siirsin taas joulukorttirahat Hyvä Joulumieli-keräykseen, josta itseasiassa tuli taaskin erittäin hyvä joulumieli - toimii joka kerta, kokeile vaikka! Lopetin juuri varsin pitkän yöputken töissä. Tämä on itseasiassa ensimmäinen vapaapäivä, joita on siis kolme, ennen seuraavaksi alkavaa 5 yön putkea. Jouluaatto "makuupäivänä" menee siis todennäköisesti hieman unisissa merkeissä ja näiden kolmen vapaapäivän aikana on tarve saada joulutohinat pakkaamista myöden valmiiksi - pieni perheemme reissaa totuttuun tapaan kotikonnuilleni Kouvolaan jouluksi - minä ajan sinne jo aattoaamuna, auttamaan vanhaa isoäitiäni, joka jääräpäisesti edelleen haluaa hoitaa osan aattoruokien laitosta.
Tämän juuri päättyneen valvontajakson aikana aloiteltiin mm. joulusiivoa. Seinät ja lattiat nyt toki joutaa pyyhkimään toistamiseenkin, ennen aattoa. Seiniä pyyhkiessäni jaksan aina hämmästellä, mistä ne jojot sinne seinille oikein ilmestyvät. Hilla-koiran huulenpielissä kun tuskin koskaan näkyy ihmeempiä kuolavanoja. Puudelin huulenpielistä niitä nyt ei ole aikaisempina vuosina seinille kertynyt, joten kai tuon seinienpyyhkimisen voi tuon lempeän jätin piikkiin pistää. Hilla-rakas, tuo tuhannen ilmeen koira. Sen vuoksi en pyyhi ainoastaan seiniä, vaan pesetän sohvia ja pyyhin jatkuvasti ovia. Puudelit ovat aina uskoneet, että jos haluan oven olevan rakosillaan, ne antavat sen olla. Hillevi sitten taas työntää nenällään ovia auki, ihan vaan varmistaakseen, että kaikki on kunnossa ja etten esim. ole päässyt jostain taivaasta ilmestyneestä ovesta poistumaan makuuhuoneestamme, kun aamuisin menen nukkumaan. Rakosillaan olevasta makuuhuoneen ovesta, se käy myös tarkistamassa, että varpaani varmasti ovat peiton alla, mikäli eivät - täytyy niihin silloin läntätä kylmä kirsu kiinni ja puuskutella vähän. Kutittaa - voin kertoa ja herään joka ainoa kerta. Mutta koska haluan, että ne pääsevät ilmoittamaan jos tulee jotakin oikeaa asiaa, en jatkossakaan meinaa laittaa ovea täysin kiinni, vaan vastaanotan näitä varvastarkastuksia ja auringonvaloa makuuhuoneeseemme jatkossakin - onhan se tietyllä tapaa hellyyttävääkin. Sitäpaitsi, Hillan ilme siinä kohdin kun käsken lopettaa on varsin huikea "mitä, minäkö? Minähän vain huolehdin, ettei varpaat palele". Se on hieman sama ilme kuin tässä kuvassa, kun se ihan selkeästi ajattelee "kyllä mä mahduin teidän väliin ihan hyvin - ai miten niin astuin sun päälle? Mä oon pieni 62kg sylikoira, en paina paljon mitään, joten et voi mamma narista mulle..".




Tämä sekaisin oleva yötyöläisen unirytmi on siinä mielessä ok, että herättyäni klo 02:20 on rauhallista, jouluvalot on päällä ja ehdin ihan vain olla omien ajatusteni kanssa, blogiakin kirjoitella. Fionnuala nukkuu taas kuusen juurella ja eilinen kiire on vaihtunut joulutunnelmointiin. On aikaa miettiä onnenaiheitakin. Eilen ehdin onneksi jarruttaa ja nykäistä auton riittävästi tien sivuun, erään vanhan rouvan ajettua vastaan väärällä puolella tietä. Muutoinkin eilispäivä ja alkuilta meni pähkäillessä 960kg koirien raakaruokakuormaa, jonka kimppatilausta organisoin. Ehdin kuitenkin kotiin ennen muksun nukkumaan menoaikaa, joten omankin pennun kanssa tuli hetki seurusteltua. Ei sillä piakkoin nukahdin sohvalle - olin kuitenkin edellisyön jo valvoneena varautunut siihenkin, että saattaa joutua ajamaan auton parkkiin ja ottamaan pienet tirsat jo matkalla - oli ihana päästä kotiin ja tänään vietetään aikaa ihan vain lapsen ja koirien kanssa. Toiveet uutukaisista puudelivauvoista nostavat myös kummasti mielialaa. Kotona on yksi valkoisen nartun paikka auki ja haaveet ainakin hetkeksi kääntyneet oman pentulaatikon tulevaan antiin. Pentulaatikon, jossa pienet karvakääröt tuhisevat toivottavasti jo ensikuun lopussa. Mistäpä tulikin mieleeni, että H-alkuisten mytologianimien miettiminen tarviikin jo aloittaa, ettei tule kiirus =). Rakastan tuota nimien keksimistä pennuille, käytän siihen hämmästyttävän pitkiä aikoja. Harmonia, Helios, Himalia... Hmmm, mitäs niitä nyt olikaan...

Siemennys itsessään sujui hienosti, vaikkakin aikataulullisesti ovulaation ajattelemaani aikaisempi ajankohta sotkikin hieman suunnitelmiani. Olin pienessä päässäni ajattelut ehtiväni oikeinkin loistavasti käydä kuuntelemassa muutaman aiheeseen liittyvän luennon sinä viikonloppuna, mutta koirilla on toki ollut tapana laittaa suunnitelmiani remonttiin aikaisemminkin - näiden karvamurujen biologinen kello ei lähellekään aina kommunikoi kovinkaan hyvin kalenterini kanssa.
Tämä kuva nyt ei sovellu heikkohermoisille, mutta tässä eläinlääkärimme osoittaa, mihin kohtaan pakastespennunsiemenet laitetaan. Olipa kaunis kohtu, jos nyt niin sallitaan sanottavan. Jos ei tule pentuja, niin valeraskauden merkkejä nyt ainakin on ilmassa.

Näistä pennuista kiinnostuneiden perheitä kävikin meillä suhteellisen monia vierailulla jo tuossa astuksen tietämillä- treffailemassa mamma-koiraa ja katseltiinpa samalla isukista kuvia, varsin mukavia ihmisiä olisi tähänkin poppooseen taas tulossa mukaan ja olen lupaillut treffiaikoja myös tammikuun puolivälin tietämille, mikäli tiineys nyt sitten välipäivinä varmistuu. Olen erittäin mielissäni näistä uusista perheistä, oikeinkin mukavia jokainen!

Kennelnimelleni tullaan näillä näkymin tänä talvena rekisteröimään toinenkin isovillakoirapentue, kasvatinomistajaperheen innostuttua oman koiran jälkeläisestä, luvassa siis todennäköisesti valkosia sekä mustia pentuja myös myöhemmin keväällä, joten pentukyselyitä otetaan vastaan edelleen.


Pentu-unelmia ja ihanaa joulun aikaa kaikille!

<3:llä Paula


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pentujen varaustilanteesta (kevät -23)

Keskikokoisia pentuja kysyttiin tänä keväänä huomattavan paljon ja olen kiitollinen jokaiselle niistäkin viestiä lähettäneelle! Nämä tämän kevään keskaripennut ovat seurausta yhteistyöstä Nina Lindqvistin kanssa ja sinänsä hauska päästä seuraamaan vaihteeksi värillisten vauveleiden kasvua. Varsin aktiivisia perhe-ehdokkaita on näille on ollut tarjolla reilusti yli tuplamäärä pentuihin nähden ja hiljalleen ne aktiivisimmat perhe-ehdokkaat erottuvat joukosta. Kuten toistuvasti olen sanonutkin, minulle on tärkeintä on se, miten kasvattien perheiden kanssa tullaan juttuun ja jaetaan arvomaailmaa, eli hiljalleen varmaan päästään kiittämään osaa porukasta aktiivisuudesta, vaikkei pentua riitäkään. Pentujen perheille on ollut mahdollista osallistua Teams-tapaamisiin viikottain (sunnuntaisin)- siinä rotu/yhdistelmä ja koiranpitotietoutta jakaessaan saa samalla itsekin tietoa siitä, miten moni on valmis osallistumaan ja käyttämään aikaansa aiheeen parissa, eli kuinka omistautunut ajatuksell

Pentulistan liite

Pentumme muuttavat rakastaviin ja rotuun perehtyneisiin koteihinsa pentutestattuina, eläinlääkärin tarkistamina, varhaisrokotettuina, toistuvasti madotettuina, monipuolisesti sosiaalistettuina, runsaan pentupaketin kera ja kattavalla kasvattajan tuella varustettuina. Perheissä tulee olla sekä halu, että kyky luotsata koiraa ihmisvetoisessa yhteiskunnassa - perheen lemmikin roolissa, koirana koiran paikalla. Pentujen perhe-ehdokkailla on mahdollista seurata pentueen kasvattajan luona tapahtuvaa kehitystä paitsi some-tileiltämme, myös Teams-tapaamisin. Pentujen perheillä on omat keskusteluryhmät ja kasvattaja opettaa turkinhoitoa maksutta kotonaan alle puolivuotiaiden kasvattien perheille yhdessä sovittuina ajankohtina. Yhdistelmäsuunnittelussa on käytetty vakaata harkintaa ja perheet valikoidaan tarkkaan, jotta yhteistyö toimisi pidemmälläkin aikavälillä. Isovillakoira-pentueesta menee koiria perheisiin, joilla on ollut ensimmäiset Nerian-koirat jo lähes 20vuotta sitten.  Kotia etsii ny

Toiveita pentuja katsomaan tuleville

Voisin kuvitella, että vastaavia toiveita, on todennäköisesti monella muullakin kasvattajalla, mutta näin voit osaltasi helpottaa pentuarkea: 1) Saapukaa vain oman perheen voimin. Pennut kasvavat ihmisten kodeissa kennelnimistä riippumatta, eli kyseessä on ko. perheen tärkeä ja yksityinen tila - ei yleinen "pentu-Ikea". Tilaa, aikaa ja energiaa opastaa vielä naapurinnekin lapsia pentujen kanssa toimimiseen ei kasvattajilla ole pohjattomasti ja yleensä kasvattajat haluaisivat keskittyä siihen perheeseen, johon pentu olisi menossa. Varsinkin tilanteet, jolloin vasta ovella ilmoitetaan, että "meillä lähtikin mukaan naapuritkin, kun he niin halusivat nähdä pentuja tai mummot ja kummin kaimat" ovat harmillisia. Ei kai sinustakaan olisi kiva, jos pyytäisin audienssia ja toisin jonkun toisenkin perheen kahvipöytääsi tullessani? 2) Tulkaa suht tarkkaan sovittuna ajankohtana, mieluiten ei kuitenkaan etukäteen. Pentujen virkeimmät hetket koitetaan ajoittaa siihen, ku