Siirry pääsisältöön

Kivulias ja kallis metsäretki

Helmikuun puolivälissä kirjoitin seuraavan blogiluonnoksen: Faron ja Hillan metsäralli päättyi viimeksi kuin seinään. Yhtä-äkkiä Faro alkoi huutaa niin kovaa kuin pystyi ja kieltäytyi laskemasta jalkaansa maahan. Kotiin kinkattuaan, se lepäsi, myöhemmin illalla ontui, mutta ei enää kinkannut kolmella jalalla. Käpälä näytti päällisin puolin normaalilta. Turvotus ilmestyi seuraavan päivän iltana, ei yhtä voimakkaana kuin aiempi vastaantullut varvasmurtumakoira, mutta kuitenkin. Aamulla koitti eläinlääkärireissu. Näky oli lohduton.
Miten kummassa se oli onnistunut pilkkomaan varpaansa neljään osaan ja sirut päälle?!? Luusto on eläinlääkärin mukaan juuri niin vahva kuin tämän ikäsellä koiralla kuuluukin olla, mutta ilmeisesti se on tömpähtänyt terävään kiveen ja täydestä vauhdista tietenkin - hitaammin tämä urpo&turpo-kaksikko ei osaa metsässä rallata.

Alkoi kuumeinen mietintä mitä tuolle olisi tehtävissä, kuvat lähetettiin toiselle klinikalle konsultaatioon ja pari tuntia myöhemmin sain soiton perääni. Ortopedi oli sitä mieltä, että paras ratkaisu on amputoida koko varvas. Muissa vaihtoehdoissa koira kehittäisi pirstaloituneeseen varpaaseensa vain nivelrikon ja alkaisi myöhemmin ontua uudelleen. Seuraavaksi päiväksi varattiin aika amputaatioon. Varpaasta otetut kuvat lähti kennelliittoon virallista eläinlääkärintodistusta varten ja samalla nukutuksella koira kuvattiin muutoinkin. Selkä ja kyynärpäät parempaa kuin priimaa, toinen lonkkamalja pikkaisen matalampi, mutta palvelee kyllä moitteetta koiran eliniän. Tämän siitä sai, kun olin juuri ajatellut, että ihana lähteä Englantiin katsomaan Cruftsin näyttelyä & ystäviä tapaamaan, kun olin reissubudjettiinkin tyytyväinen. Eläinlääkäriin jäi siitä tyytyväisyydestä melkoinen osa, mutta pääasia, että koira saatiin hoidettua.

Uninen koira autonperään vilttien alle ja kotiin, sillä välin kotona lapsi oli nostanut kuumeen ja seuraavat pari päivää hoidettiinkin sekä kipeää poikaa, että kivuliasta koiraa.



Kesäkuussa lisättyä: Onneksi kumpikin lähti osoittamaan toipumisen merkkejä nopeasti, Faro sai pitkään särkylääkettä ja satunnaisesti vielä viikkoja tapahtuman jälkeenkin, sillä osuessaan jonnekin kipu viipyi melko pitkään. Nämä meidän isovillakoirat on siitä ihania, että ne eivät yleensä pienestä hätkähdä, silloin kun koira kipua ilmaisee voin hyvällä omalla tunnolla ottaa sen tosissani ja lääkitä. Tätä nykyä särkylääkkeestä ollaan päästy eroon ja koira jatkaa kirmailua aivan kuten ennenkin, vaikka yksi varvas eläinlääkäriin jäikin.


Pari päivää tikkien poistosta jälki oli jo näin siisti:

Käpälä näyttää nykyään tältä:





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pentujen varaustilanteesta (kevät -23)

Keskikokoisia pentuja kysyttiin tänä keväänä huomattavan paljon ja olen kiitollinen jokaiselle niistäkin viestiä lähettäneelle! Nämä tämän kevään keskaripennut ovat seurausta yhteistyöstä Nina Lindqvistin kanssa ja sinänsä hauska päästä seuraamaan vaihteeksi värillisten vauveleiden kasvua. Varsin aktiivisia perhe-ehdokkaita on näille on ollut tarjolla reilusti yli tuplamäärä pentuihin nähden ja hiljalleen ne aktiivisimmat perhe-ehdokkaat erottuvat joukosta. Kuten toistuvasti olen sanonutkin, minulle on tärkeintä on se, miten kasvattien perheiden kanssa tullaan juttuun ja jaetaan arvomaailmaa, eli hiljalleen varmaan päästään kiittämään osaa porukasta aktiivisuudesta, vaikkei pentua riitäkään. Pentujen perheille on ollut mahdollista osallistua Teams-tapaamisiin viikottain (sunnuntaisin)- siinä rotu/yhdistelmä ja koiranpitotietoutta jakaessaan saa samalla itsekin tietoa siitä, miten moni on valmis osallistumaan ja käyttämään aikaansa aiheeen parissa, eli kuinka omistautunut ajatuksell

Pentulistan liite

Pentumme muuttavat rakastaviin ja rotuun perehtyneisiin koteihinsa pentutestattuina, eläinlääkärin tarkistamina, varhaisrokotettuina, toistuvasti madotettuina, monipuolisesti sosiaalistettuina, runsaan pentupaketin kera ja kattavalla kasvattajan tuella varustettuina. Perheissä tulee olla sekä halu, että kyky luotsata koiraa ihmisvetoisessa yhteiskunnassa - perheen lemmikin roolissa, koirana koiran paikalla. Pentujen perhe-ehdokkailla on mahdollista seurata pentueen kasvattajan luona tapahtuvaa kehitystä paitsi some-tileiltämme, myös Teams-tapaamisin. Pentujen perheillä on omat keskusteluryhmät ja kasvattaja opettaa turkinhoitoa maksutta kotonaan alle puolivuotiaiden kasvattien perheille yhdessä sovittuina ajankohtina. Yhdistelmäsuunnittelussa on käytetty vakaata harkintaa ja perheet valikoidaan tarkkaan, jotta yhteistyö toimisi pidemmälläkin aikavälillä. Isovillakoira-pentueesta menee koiria perheisiin, joilla on ollut ensimmäiset Nerian-koirat jo lähes 20vuotta sitten.  Kotia etsii ny

Toiveita pentuja katsomaan tuleville

Voisin kuvitella, että vastaavia toiveita, on todennäköisesti monella muullakin kasvattajalla, mutta näin voit osaltasi helpottaa pentuarkea: 1) Saapukaa vain oman perheen voimin. Pennut kasvavat ihmisten kodeissa kennelnimistä riippumatta, eli kyseessä on ko. perheen tärkeä ja yksityinen tila - ei yleinen "pentu-Ikea". Tilaa, aikaa ja energiaa opastaa vielä naapurinnekin lapsia pentujen kanssa toimimiseen ei kasvattajilla ole pohjattomasti ja yleensä kasvattajat haluaisivat keskittyä siihen perheeseen, johon pentu olisi menossa. Varsinkin tilanteet, jolloin vasta ovella ilmoitetaan, että "meillä lähtikin mukaan naapuritkin, kun he niin halusivat nähdä pentuja tai mummot ja kummin kaimat" ovat harmillisia. Ei kai sinustakaan olisi kiva, jos pyytäisin audienssia ja toisin jonkun toisenkin perheen kahvipöytääsi tullessani? 2) Tulkaa suht tarkkaan sovittuna ajankohtana, mieluiten ei kuitenkaan etukäteen. Pentujen virkeimmät hetket koitetaan ajoittaa siihen, ku